7
                  Informacioni sistem za elektronsko izdavanje i štampanje diploma i dodataka diplomama studenata UNSA
ISSS Diplome
5
HR UNSA
7
11°C
02.10.2014
četvrtak
vedro
Vrijeme u Sarajevu
6
Statistika
3
Izvještaji
18
ISSS UNSA analiza ostvarenih rezultata ispita ... po visini i dubini
8
Informacije
3068
ISSS UNSA integracija kompleksnih komponenti u jedinstveni informacioni sistem
8

Mašinski fakultet - Noć istraživača 2014

Pred velikim brojem posjetitelja studenti Mašinskog fakulteta sa svojim profesorima su i ove godine učestvovali na manifestaciji Noć istraživača i demonstrirali da nauka nije muka nego radost.

U petak 26.09.2014 održana je manifestacija Noć istraživača, koja se ove godine održala u četiri grada u BiH - Sarajevu, Bijeljini, Banja Luci i Mostaru. Stanovnici ovih gradova su imali priliku da budu dio društva više od 370 gradova širom Evrope, koji su u noći 26. septembra 2014. bili dio iste naučno-istraživačke manifestacije.

Ove godine slogan manifestacije je "Putokaz za nauku", koji oslikava namjeru organizatora da, koristeći saobraćajne znakove kao osnovu, skrene veću pažnju građana ka nauci, naučnim sadržajima, te istraživačkim i inovacijskim uspjesima koji ih okružuju. Pred velikim brojem posjetitelja studenti Mašinskog fakulteta sa svojim profesorima su i ove godine demonstrirali da nauka nije muka nego radost.

Mašinski fakultet - Konkurs za upis na III ciklus studija

Konkurs za upis druge generacije studenata na TREĆI CIKLUS STUDIJA – DOKTORSKI STUDIJ iz oblasti „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I OKOLINSKE TEHNOLOGIJE“ u akademskoj 2014/2015 godini.

Mašinski fakultet Sarajevo organizuje upis nove generacije studenata na treći ciklus – doktorski studij iz oblasti „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I OKOLINSKE TEHNOLOGIJE“ koji daje pravo na sticanje akademske titule i naučnog zvanja doktora tehničkih nauka / znanosti iz oblasti mašinstva.

Treći ciklus studija traje tri godine i vrednuje se sa 180 ECTS bodova, a realizira se kroz nastavu, naučno-istraživački rad, izradu i odbranu doktorske disertacije.

Dokument u pdf formatu o uslovima upisa I ostalim detaljima možete preuzeti ovdje.

Ekonomski fakultet - Program stipendija njemačke privrede za 2015.

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoj budući radni angažman u BiH. U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao sto su ekonomija, finansije, energetika, automobilska industrija, elektrotehnika, informatika, mediji/germanistika, projektni menadžment, zastita okoliša, arhitektura, građevina, poljoprivreda i druge.

Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu. Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te mjesečni džeparac.

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se po deveti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH kao lokalnog partnera programa.

Apliciranje je moguće od 01.10. do 31.10.2014. godine.

Online prijave: www.stipendienprogramm.org

Više informacija na web stranicama Ekonomskog fakulteta.

Radionica robotike i mehatronike RoboStart 2014

U prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će od 17. do 19. oktobra 2014. godine biti organizirana Radionica robotike i mehatronike RoboStart 2014. Učesnici Radionice su studenti prve i druge godine tehničkih fakulteta i učenici završnih godina gimnazija i srednjih tehničkih škola.

Ova manifestacija znanja i stvaralaštva će, kroz predavanja propraćena praktičnim vježbama, omogućiti svim zainteresiranim polaznicima da steknu osnovna znanja iz oblasti robotike i mehatronike. Predavanja su koncipirana na način da prezentiraju osnovne postulate robotike i mehatronike potrebne za izgradnju i upravljanje jednostavnim robotima, dok su radionice usmjerene ka samostalnoj izgradnji robota od strane učesnika podijeljenih u timove.

Organizator Radionice je Udruženje studenata i inžinjera elektrotehnike IEEE BS Sarajevo, a pokrovitelj manifestacije Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Više informacija na web stranicama Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.