akademska 2014/2015. god.
7
                  Informacioni sistem za elektronsko izdavanje i štampanje diploma i dodataka diplomama studenata UNSA
ISSS Diplome
5
HR UNSA
7
10°C
27.05.2015
srijeda
pretežno oblačno
Vrijeme u Sarajevu
6
Statistika
3
Izvještaji
18
ISSS UNSA analiza ostvarenih rezultata ispita ... po visini i dubini
8
Informacije
6909
ISSS UNSA integracija kompleksnih komponenti u jedinstveni informacioni sistem
8

Stipendije za Evropski Forum Alpbach 2015

Poziv za prijave na program stipendiranja za odlazak na Evropski Forum Alpbach u Austriji, jednu od najuglednijih evropskih konferencija, otvoren je do 31.03.2015. godine za sve mlade osobe iz naše zemlje, do 30 godina starosti.

Evropski Forum Alpbach – EFA (Austrija), jedna je od najuglednijih evropskih interdisciplinarnih konferencija, sa dugom tradicijom, još od 1945. godine. Kroz organizovana predavanja i simpozije na najvišem nivou svake godine okupi preko 4.000 učesnika uključujući Nobelovce, uvažene profesore, eksperte, političare te i brojne mlade osobe kroz vlastiti program stipendiranja.

Ove godine će se održati u periodu od 19. augusta do 04. septembra 2015. godine u Austriji na temu “InEquality“. Sa obogaćenim programom i dodatnim sadržajem povodom svog 70. rođendana, Forum ove godine nudi mnogo toga što ne smijete propustiti!

Formalna struktura EFA obuhvata tri velike cjeline: Seminar Week (sedmicu intenzivnih kurseva/seminara sa najaktuelnijim temama), Ljetne škole i višednevne specijalizovane Simpozijume (ekonomija, zdravstvo, tehnologija itd.). Forum je interdisciplinaran te se bez obzira na vašu profesionalnu opredjeljenost možete prijaviti i učestvovati. Posljednjih godina posebna pažnja se poklanja poštivanju i poticanju različitosti.

Iako je program podijeljen na simpozije i ljetne škole, Forum podržava prijave za sve događaje. Na program stipendiranja za EFA mogu se prijaviti svi studenti i mladi do 30 godina starosti. Stipendije pokrivaju troškove učešća u potpunosti, a postoji mogućnost i prijave za nadoknadu troškova smještaja sa doručkom i džeparca.

Poziv za prijave na program stipendiranja otvoren je do 31. marta 2015. godine. Popunjena aplikacija za prijavu, koju možete preuzeti sa oficijelne web stranice Foruma, http://www.alpbach.org/, šalje se isključivo putem pošte na adresu Foruma u Beču. Svake godine 15 do 20 mladih osoba iz naše zemlje otputuje na EFA. Iskoristite šansu da prikupite nova znanja i iskustva, te upoznate mnoge mlade ljude koji dolaze iz preko 65 zemalja svijeta.

Za više informacija o programu Foruma, stipendijama i procesu apliciranja posjetite web stranicu Foruma, a ukoliko imate dodatna pitanja o tome kako se prijaviti za stipendije na raspolaganju su članovi Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajevu. Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) pridruženi je član Evropskog Foruma Alpbach i predstavlja Forum mladima u Bosni i Hercegovini, te osigurava dodatne stipendije za BH učesnike.

Kao i prethodnih godina, članovi IGAS-a, koji su i sami bivši stipendisti Foruma, održat će prezentaciju „Kako aplicirati za stipendiju za Evropski Forum Alpbach“, na kojoj će biti predstavljen program EFA 2015 za mlade iz naše zemlje, uz savjete na koji način popuniti prijavu te osigurati sebi veće šanse za dobijanje stipendije za ovaj prestižni događaj. Radionica će biti održana 26.02.2015. godine u 18h na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, prostorije E-net centra (III sprat).

Tribina Univerziteta u Sarajevu

Tribina Univerziteta u Sarajevu „Bosna i Hercegovina: izazovi budućnosti“

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu organizira tribinu na temu "Bosna i Hercegovina: izazovi budućnosti".

Izlagač će biti prof. dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tribina će biti održana u četvrtak 26. februara 2015. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II, sa početkom u 11,00 sati.

Baden-Württemberg stipendije

Obavještavamo sve zainteresirane da je otvoren konkurs za stipendije za akademsku 2015/2016. godinu na Univerzitetu u Aalenu (Njemačka). Stipendije su namijenjene isključivo studentima (prvog i drugog ciklusa) Univerziteta u Sarajevu koji žele boraviti na Univerzitetu u Aalenu u trajanju od 1 ili 2 semestra. Savezna pokrajina Baden-Württemberg finansira ove stipendije.

Mobilnost se odnosi na akademsku 2015/2016. godinu i to:

  • zimski semestar (sa početkom u septembru 2015. godine) i
  • ljetni semestar (sa početkom u martu 2016. godine).

Stipendije se dodjeljuju jednom ili dvama studentima Univerziteta u Sarajevu. Mjesečni iznos stipendija se kreće od 400 do 800 eura za dodiplomski studij i od 400 do 1200 eura za diplomski/postdiplomski studij.

Za prijavu se dostavljaju sljedeći dokumenti:

  • biografija (CV – preporučuje se Europass format),
  • aplikacija (pismo u kojem navodite informacije o svom studiju i studijskom programu u kojem biste željeli učestvovati),
  • certifikati o dosadašnjim uspjesima (prepis ocjena, poznavanje engleskog jezika, poznavanje drugog stranog jezika),
  • pismo preporuke (od akademskog profesora),
  • kopija pasoša.

Prijave se moraju dostaviti Službi za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II, 71000 Sarajevo; ili na e-mailove: jasna.bosnjovic@unsa.ba i adnan.rahimic@unsa.ba ). 

Napomena: studenti ne mogu slati prijave direktno Univerzitetu u Aalenu jer te prijave neće biti razmatrane. Konačnu odluku o stipendistima donosi Fondacija Baden-Württemberg.

Rok za prijavu je do 31. marta 2015. godine.

POZIV ZA PRIJAVU

O UNIVERZITETU U AALENU

Izvor: Rektorat Univerziteta u Sarajevu

Fakultet političkih nauka - 'Klinika medijskog prava'

USAID-ov program podrške nezavisnim medijima koji implementira Internews i ove godine želi da organizuje 'Kliniku medijskog prava' za studente prava i žurnalistike. 

Klinika se sastoji od pet radionica na kojima će se, između ostalog, govoriti o: kleveti, slobodnom pristupu informacijama, privatnosti, medijskoj politici, itd.

Svaka radionica traje četiri sata i podrazumeva aktivno učešće svih studenata. Učesnici bi trebali biti studenti III i IV godine studija.

Na samom kraju Klinike medijskog prava, svi studenti koji budu imali najmanje tri prisustva, dobijaju certifikat o pohađanju Klinike. 

Svi zainteresovani se mogu javiti najkasnije do 20. februara 2015.godine.

Izvor: Fakultet političkih nauka

Intesa Sanpaolo Banka BiH nudi ferijalnu praksu za studente

EKONOMSKI FAKULTET - Intesa Sanpaolo Banka BiH nudi ferijalnu praksu za studente

Prijave slati isključivo putem mail-a: ljudskiresursi@intesasanpaolobanka.ba , a u nazivu mail-a obavezno treba da stoji „Studentska praksa - prijava“.

Uz prijave obavezno dostaviti i CV. Ukoliko Banka ne kontaktira studenta 7 dana nakon podnošenja prijave zahtjev će se smatrati odbijenim.

Odjel za odnose s javnošću

Izvor: Ekonomski fakultet